Maďarsko - velký okruh - Zemí koruny sv. Štěpána

9 denní zájezd   Maďarsko Maďarsko    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: snídaně   


Maďarsko v kostce anebo to nejdůležitější z Maďarska v devíti dnech. Doposud jste Maďarskem hlavně projížděli, případně jste tam krátkodobě zavítali za koupelí v termálních lázních či za kulinářskými zážitky. Nyní máte možnost poznat Maďarsko v celém rozsahu, neboť tento zájezd vás provede všemi nejvýznamnějšími kouty této malebné a opomíjené země. Navštívíme téměř všechny památky a přírodní zajímavosti, které jsou uvedeny na seznamu UNESCO, a necháme se okouzlit krásou maďarských hor, uhrančivostí nekonečné pusty, půvabností maďarských měst a konečně lahodností maďarských pokrmů i opojností maďarského vína. Po dobu celého zájezdu nás bude doprovázet maďarská historie, a to nejen na královských hradech, v úctyhodných klášterech či na skvostných zámcích. A poznáme rovněž spoustu krajových lidových zvyků a folklórních tradic.


Program zájezdu

1. den: V ranních hodinách odjezd z ČR přes Slovensko do Maďarska. Po krátké zastávce u skvostu románské architektury v LÉBÉNY navštívíme jednu z nejvýznamnějších památek počátků uherského státu - opatství PANNONHALMA (UNESCO). Zbytek dne strávíme prohlídkou malebného města RÁBU (Győr).
2. den: Dopoledne prohlídka VESZPRÉMU, sídelního města uherských královen a prvního maďarského biskupství. Po poledni si na břehu Blatenského jezera prohlédneme rybářskou vesnici Tihany s opatstvím a skanzenem. Od jezera se přesuneme do STOLIČNÍHO BĚLEHRADU (Székesfehérvár ), korunovačního střediska Uherského království se zachovaným městským jádrem.
3. den: Po snídani si prohlédneme monumentální baziliku v OSTŘIHOMI (Esztergom) s královským palácem. Posléze projedeme podél Dunaje k ruinám královské citadely ve VISEGRÁDU , odkud se otevírá ohromující výhled na ohbí Dunaje. Na dunajském ostrově navštívíme rozkošné městečko SZENTENDRE s mnoha srbskými pravoslavnými památkami a největším a nejlepším skanzenem v Maďarsku.
4. den: Celodenní návštěva BUDAPEŠTI (UNESCO). Nejprve si v BUDÍNĚ prohlédneme GELLÉRTŮV VRCH a čtvrť TABÁN, pak se přesuneme na HRADNÍ VRCH s Královským palácem, Matyášovým kostelem a Rybářskou baštou. Druhá část dne bude věnována PEŠTI (Parlament, bazilika sv. Štěpána, Státní opera).
5. den: Ráno navštívíme barokní perlu Maďarska, královský palác v GÖDÖLŐ, kde významné stopy zanechala choť Františka Josefa, půvabná císařovna Sisi. Pak se přesuneme do palócké vesnice HOLLÓKŐ (UNESCO) s unikátní lidovou architekturou. Odtud se úbočím pohoří Mátra vydáme na nejvyšší vrchol Maďarska KÉKESTETŐ (1015 m) s televizní věží s vyhlídkovou plošinou. Odpoledne strávíme v rozkošném městečku EGER s hradem a barokními skvosty.
6. den: V první části dne si prohlédneme univerzitní město MIŠKOVEC (Miskolc ) se středověkým hradem Diósgyőr a nedalekými lázněmi MISKOLC-TAPOLCA s půvabnou kulisou pohoří BÜKK. Po poledni navštívíme renesanční hrad SÁROSPATAK, kde jistý čas pobýval i Jan Ámos Komenský. Večer nás čeká prohlídka i ochutnávky vína v TOKAJI (UNESCO).
7. den: Dopoledne prohlídka okouzlujícího města DEBRECÍNA (Debrecen), významné kalvínské bašty na východě Maďarska. Cestou na jih se zastavíme v NP HORTOBÁGY (UNESCO) s rozsáhlou pustou, unikátním hřebčínem a skvělou kuchyní. Odpoledne nás čeká unikátní secesní město KECSKEMÉT s nezapomenutelnými památkami.
8. den: Nejprve se vrátíme do období legendárního příchodu Maďarů, což nám připomene Arpádův památník v Národním historickém pamětním parku v ÓPUSZTASZERU. Pak se přesuneme do SEGEDÍNU (Szeged) , volnomyšlenkářského města s rozmanitou paletou architektonických slohů. Odpoledne nás čeká památník v MOHÁČI, kde se odehrála roku 1526 bitva znamenající i naši národní tragédii. Zbytek dne strávíme v PĚTIKOSTELÍ (Pécs ), maďarským „středomořským“ městem s tureckou až orientální atmosférou. Prohlédneme si katedrálu sv. Petra, mešitu, synagogu i raně křesťanské mauzoleum (UNESCO).
9. den: Dopoledne návštěva velkolepého zámku Esterházyů v městečku FERTŐD (UNESCO). Následně návštěva pohraniční ŠOPRONĚ (Sopron) , kde se budeme moci pokochat historickým jádrem starobylého města. Odpoledne odjezd do ČR a návrat ve večerních hodinách.

Cena obsahuje:

  • pojištění léčebných výloh a storna
  • dopravu autobusem
  • 8x nocleh v hotelu ve 2lůžkových pokojích se snídaní
  • průvodce

Fakultativně:

  • 8x večeře (příplatek: 2200 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 2800 Kč)