Island – velký okruh zemí ohně a ledu – letecky

9 denní zájezd   Island Island    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: ubytovna       doprava: letecky       strava: vlastní   


– velmi podrobný okruh


Program zájezdu

1. den: Přílet v pozdních nočních hodinách. Nocleh.
2. den: Okruh jihozápadem Islandu – geotermální oblast KRISUVIK na poloostrově Reykjanes. Zastávka v městečku HVERAGERDI, centru jedné z největších geotermálních oblastí na Islandu. THINGVELLIR (UNESCO) – největší tektonická puklina západního Islandu, místo, kde byl založen v roce 930 jeden z nejstarších parlamentů na světě. Dále procházka v aktivní oblasti GEYSIR. „Otec Geysir“ podle kterého vzniklo toto pojmenování je dnes již téměř nečinný. Aktivní gejzír STROKKUR chrlí každých 10 minut vřelou vodu až do výše 20 m. Nocleh v oblasti Laugarvatn.
3. den: Gigantický tzv. „Zlatý vodopád“ a zároveň snad nejznámější vodopád na Islandu GULFOSS, kde voda padá do hloubky 32 m. SKALHOLT – biskupství, které je duchovním centrem Islandu. Průjezd kolem dosud činného vulkánu HEKLA . Odjezd na jižní pobřeží. Zastávka u vodopádu SELJALANDSFOSS, u nějž lze vstoupit až za vodní stěnu. Dojezd do Skogaru, ubytování. Prohlídka vodopádu SKOGAFOSS, zájemci mohou vyšlápnout podél vodopádu až k jeho začátku.
4. den: Dopoledne projedeme obrovské lávové plošiny ELDHRAUN a písečné naplaveniny řeky Skeidará až dojedeme k plošně největšímu evropskému ledovci VATNAJÖKULL (8400 km2), NP SKAFTAFELL . Zde je nepřeberné množství řady kratších výletů – přímo k ledovci a ledovcové bráně, nebo k vodopádu SVARTIFOSS, který se řítí do údolí přes místy převislé čedičové sloupy, příp. až k dalším vodopádům Hundafoss a Thófafoss . Dále přejezd k malebné ledovcové laguně JÖKULSÁRLÓN a kolem pobřeží Atlantického oceánu a podél nádherných fjordů dojezd na východ Islandu do oblasti EGILSSTADIR. Ubytování.
5. den: Z městečka Egilsstadir přejezd téměř liduprázdnou vysočinou do oblasti severního Islandu. Průjezd kolem nejvodnatější řeky Islandu JÖKULSA Á FJÖLLUM se zastávkou a výletem k velkolepému kaňonu, jemuž vévodí nejmohutnější evropský vodopád DETTIFOSS, který je 100 m široký a 45 m vysoký. Řeka se kaňonem valí v mnoha peřejích a dalších menších vodopádech, možnost výletu k vodopádu SELFOSS . Kaňonem řeky dojedeme až k ASBYRGI – mohutný obloukovitý skalní útvar, „hrad bohů“. Přes HUSAVÍK , oblast velryb, dojezd na nocleh.
6. den: Celý den v oblasti jezera MÝVATN (Komáří jezero). Je to nejnavštěvovanější místo Islandu, v jehož okolí uvidíme všechny islandské zázraky od jeskyní s horskými jezírky, krátery, lávová skaliska, pseudokrátery, až po sirné prameny. Překrásný pohled na lávové útvary uprostřed jezera Mývatn se nám naskytne na výběžku do jezera z lesíka HÖFDI . Přímo u jezera navštívíme skalní město DIMMUBORGIR – Temné hrady – lávové město staré 2000 let, jehož výška dosahuje až 20 metrů. Až do jezera Mývatn stékala láva z kráteru HVERFJALL. Výlet u sopky KRAFLA (naposledy činná v 18. století) a kráteru VITI (Peklo). Zastávka u vodopádu bohů GODAFOSS . Nocleh.
7. - 9. den: Hlavní město islandského severu AKUREYRI, ležící asi 100 km jižně od polárního kruhu. Návštěva skanzenu lidové architektury GLAMBAUER, který ukazuje nelehký život Islanďanů. Přes osadu TINGEYRAR s vyzdobeným kostelem, kráter GRABROK. Výjimečné vodopády v lávě – HRAUNFOSAR. Dojezd do oblasti Reykjavíku.

Cena obsahuje:

  • dopravu letecky na Island a zpět
  • dopravu minibusem po Islandu dle programu
  • 7x nocleh - dvoulůžkové pokoje
  • průvodce

Cena neobsahuje:

  • vstupné do termálního koupaliště MODRÁ LAGUNA - rezervace nutná předem v CK, platba až na místě (cca 50 €)

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna (příplatek: 470 Kč)
  • 7x snídaně (příplatek: 3500 Kč)