Zámky a hanzovní města severního Německa, ostrov Rujána a pohoří Harz

5 denní zájezd   Německo Německo    Krátkodobé poznávací zájezdy

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: vlastní   


Hanza byl svazek obchodních měst v severní Evropě, která provozovala dálkový obchod. Díky tomu byla vždy hanzovní města velmi bohatá, což se odráželo na jejich výstavnosti. Pro tato města byly charakteristickým stavebním materiálem červené cihly. Nabízíme Vám návštěvu nejkrásnějších z nich, jejichž cenná historická jádra byla zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy ve večerních hodinách.
2. den: Brzo ráno příjezd na OSTROV RUJÁNA , nejkrásnější a nejrozmanitější ostrov Německa. Křídové útesy, písečné pláže, kopcovité vnitrozemí. Severní mys Arkona, návštěva NP JASMUND – lehká pěší turistika, křídové útesy KÖNIGSTUHL, STUBBENKAMMER – 117m, překrásné vyhlídky. Prohlídka historického centra jednoho z nejpozoruhodnějších hanzovních měst, města STRALSUND. Ve městě se dochovalo přes 800 starých architektonicky zajímavých budov; cihlová gotická radnice, štítové domy, kostel Panny Marie aj. Zastávka ve významném městě ROSTOCK . Promenáda s domy ze 17.století, kostel Panny Marie se zajímavým orlojem, radnice s barokním průčelím.
3. den: Dopoledne prohlídka města GÜSTROW se zámkem, v jehož architektuře se snoubí německé, italské i nizozemské prvky. SCHWERIN – město s malebnou polohou mezi jezery, pohádkovým ostrovním zámkem a jedinečně zachovalým historickým jádrem, jehož starobylé budovy přečkaly 2. svět. válku bez újmy. Schwerinu se též přezdívá „Florencie severu“, poněvadž se v minulosti stal Mekkou umělců. Podvečerní zastávka ve městě WISMAR (UNESCO) - bohaté bývalé hanzovní město, rozlehlé náměstí s měšťanskými domy různých stylů, unikátní kašna, kostel sv. Mikuláše s nejvyšší cihlovou věží v Německu, malebný starý hanzovní přístav.
4. den: LÜBECK (UNESCO) – jedno z nejvýznamnějších měst Hanzy, výjimečně zachovalé historické centrum, slavná Holštýnská brána, gotické chrámy, romantická zákoutí. Město veletrhů HANNOVER – monumentální Nová radnice, jedny z nejkrásnějších barokních zahrad v Evropě - Grosse Garten.
5. den: Přejezd do malebné oblasti národního parku pohoří HARZ s výhledy na nejvyšší horu BROCKEN (1141 m). GOSLAR (UNESCO) – říšské město úzce spolupracující s Hanzou v podhůří Harzu, císařská falc, hrázděné domy. QUEDLINBURG (UNESCO) – romantické město se zámkem a románským klášterem na kopci, malebné úzké uličky s rozmanitými, často umně zdobenými hrázděnými domy. Návrat do ČR v pozdních večerních hodinách.

Cena obsahuje:

  • dopravu autobusem
  • průvodce
  • 3x ubytování v hotelu (2lůžkové pokoje s příslušenstvím)

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 150 Kč)
  • 3x snídaně (příplatek: 600 Kč)