Stockholm, Helsinky, Petrohrad a Pobaltí

12 denní zájezd   Estonsko Estonsko Finsko Finsko Litva Litva Lotyšsko Lotyšsko Německo Německo Rusko Rusko Švédsko Švédsko    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: snídaně   


Jeden z nejoblíbenějších zájezdů, kdy máme možnost poznat ta nejzajímavější místa 6 států omývaných vodami Baltského moře. Abychom tohle všechno stihli, budeme hned dvakrát brázdit vody Baltu obřím trajektem. A vězte, že to, co uvidíme, bude opravdu stát za to – fascinující Stockholm, Helsinky a finské jezerní kraje, velkolepé paláce a chrámy Petrohradu, Praze podobný Tallinn, elegantní Riga, hrdý Vilnius a mnoho dalšího.


Program zájezdu

1. den: V pozdních večerních hodinách odjezd autobusu dle nástupních míst.
2. den: Krátce po půlnoci odjezd do Německa. Ráno příjezd do Rostocku a následná prohlídka města. Odpoledne nalodění na trajekt do švédského Trelleborgu. V nočních hodinách vylodění a odjezd do Stockholmu.
3. den: STOCKHOLM – prohlídka Gamla Stan (Staré město) s královským palácem, parlamentem, radnicí a kostelem Storkyran. Moderní radnice, v níž se udělují Nobelovy ceny, ev. unikátní Vasa muzeum a večer nalodění na trajekt do Finska (4lůžkové kajuty), plavba Baltským mořem.
4. den: Snídaně na lodi, dále autobusem do finské metropole HELSINKI - prohlédneme si okolí přístavu, Uspenskou katedrálu, navštívíme i Skalní chrám, halu Finlandia, olympijský stadion, Sibeliův monument. Přejezd do střediska zimních sportů Lahti. Nádhernou krajinou finské jezerní plošiny pokračujeme na ubytování do oblasti Savonlinny.
5. den: SAVONLINNA - zastávka u impozantního vodního hradu Olavinlinna. V podvečerních hodinách přijedeme do PETROHRADU. Ubytování v hotelu. Fakultativně výlet na noční otevírání mostů na Něvě. Autobusem na náměstí Děkabristů, projížďka nočním nasvíceným městem, chrám sv. Mikuláše a romantická místa na břehu kanálů – Petrohradské Benátky. Místa, kam Dostojevský zasadil děj románu Zločin a trest. Návrat do hotelu okolo 02:00 hod.
6. den: PETROHRAD (UNESCO), město založené r. 1703 Petrem Velikým na ostrovech a bažinách v ústí Něvy. Okružní jízda městem – domek Petra I. Velikého, Smolný klášter, Křižník Aurora odstartoval jednu z nejzásadnějších událostí světových dějin minulého stol. Prohlídka nejvýznamnějších pamětihodností města. Ermitáž, jednoho z nejslavnějších světových muzeí a galerií na honosném Palácovém nábřeží, bezkonkurenční sbírky uměleckých pokladů. Zaječí ostrov, historicky první osídlený ostrov Petrohradu s impozantní Petropavlovskou pevností a katedrálou sv. Petra a Pavla s hrobkou P. Velikého a dalších ruských carů, vězení Trubeckého bastionu. Fakultativní lodní projížďka po Něvě – úchvatné pohledy na mosty a vodní cesty. Návrat na nocleh.
7. den: Městečko PUŠKIN, jižně od Petrohradu , velkolepé sídlo ruských carů Carskoje Selo . Jen málo míst v Rusku je spjato s ruskými dějinami více, než zdejší paláce a parky. Prohlídka Kateřinského paláce Kateřiny II. Veliké – mistrovské dílo baroka s dechberoucí JANTAROVOU KOMNATU. Odpoledne Petrohrad , náměstí sv. Izáka s jezdeckou sochou Petra Velikého a monumentální katedrálou Sv. Izáka . Z její kopule se skýtá fantastický výhled na město a sousední budovy Admirality a Ermitáže. Něvský prospekt – nejslavnější ulice v Rusku, individuální volno.
8. den: Letní rezidence Petra Velikého PETRODVORCE , rozkládající se přímo na břehu Finského zálivu. Prohlídka grandiózního parku, jemuž dominuje Velká kaskáda (37 zlacených soch, 64 fontán a 142 vodotrysků). Odjezd z Ruska, večer ubytování v estonském Tallinnu.
9. den: TALLINN (UNESCO), hlavní město Estonska na břehu Finského zálivu. Staré město obehnané mohutnými hradbami s věžemi a cimbuřím, připomíná malebností svých uliček Prahu. Uvidíme bránu Viru, Radniční náměstí s gotickou katedrálou, hanzovní cechovní a kupecké domy. Odjezd, večer ubytování v Lotyšsku – Riga.
10. den: Hlavní město Lotyšska a největší město Pobaltí RIGA - středověké centrum s nejstaršími kamennými domy v zemi, ulice Kalku, gotický kostel sv. Petra, ulice Skarňu, gotický dům Černohlavců, trojice domů Tři bratři na Maža Pils, Rižský hrad - sídlo prezidenta. Odjezd na ubytování do Litvy - Vilniusu.
11. den: VILNIUS - město na řece Neris, který svým půvabem připomíná Prahu - Katedrální náměstí, věž Gedimino, Pilies gatvė (Hradní ulice), Radniční náměstí, dlážděné uličky Starého města s kostely, Jitřní brána. Program zakončíme v bývalém sídle litevských knížat - vodní hrad TRAKAI a muzeum tajemného etnika Karaimů. Odjezd, noční průjezd Polskem.
12. den: Předpokládaný příjezd do ČR v dopoledních hodinách.

Cena obsahuje:

  • dopravu autobusem
  • trajekty Rostock - Trelleborg a Stockholm - Turku/Helsinky
  • 8x ubytování (z toho 7x hotel - 2lůžkové pokoje s příslušenstvím, 1x 4lůžková kabina na trajektu Stockholm - Turku/Helsinki)
  • 8x snídani
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna do 40 000 Kč (příplatek: 620 Kč)
  • vízum do Ruska - od října 2019 je možné si vyřídit na http://electronic-visa.kdmid.ru pro Petrohradskou oblast elektronická víza indiv. Tato víza jsou zdarma. Za poplatek 150 Kč/os. vyřídí víza CK. Potřebné info obdržíte 1 měsíc před odjezdem. V období pandemie Covid-19 bylo vydávání elektronických víz ze strany Konzulátu Ruské federace zrušeno. Tato situace stále ještě přetrvává a bohužel nejsou dostupné informace, kdy a zdali vůbec budou letos elektronická víza obnovena. Může se stát, že i v případě tohoto zájezdu budou vyřizována klasická víza vlepovaná do cestovního pasu za cenu 1 990 Kč/os.
  • V případě jakékoliv změny Vás budeme obratem informovat (např. bude-li vízum opět zpoplatněno apod.).
  • vstup Carskoje Selo i Jantarová komnata (cena zahrnuje vstup do zámeckého parku, zámku i návštěvu Jantarové komnaty vč. povinného místního průvodce a sluchátek) - nutná rezervace předem v CK min. 2 měsíce před odjezdem (rezervaci ale ruský partner potvrdí až 14 dní před odjezdem, nebude-li, budou klientovi peníze obratem vráceny) (příplatek: 890 Kč)
  • lůžko ve 4lůžkové kabině na trajektu Německo - Trelleborg (příplatek: 550 Kč)
  • 1/1 pokoj (povinný při nedoobsazení) (příplatek: 5000 Kč)