Srbsko - magické pohoří Zlatibor

9 denní zájezd   Srbsko Srbsko    Zájezdy s lehkou pěší turistikou

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Praví se, že za jasných nocí jsou ve Zlatiboru hvězdy člověku nejblíže. Pravdou je, že toto malebné pohoří ležící v srdci Balkánského poloostrova nabízí díky nekonečným poloninám posetých horskou květenou s pasoucími se stády ovcí a krav jedny z nejkrásnějších scenérií na Balkáně. Zlatibor, který spolu s pohořím Tara a Zlatar vytváří horský subsystém Starovlašsko-rašských hor, svou malebností připomíná spíše ukrajinské Karpaty. Díky své výjimečné kráse, bohatým lesům, příjemnému klimatu, bujným pastvinám a rozlehlým loukám s překrásnými výhledy byl po staletí vyhledáván členy srbské královské rodiny a je dodnes milován turisty ze všech koutů světa.
Ubytování je zajištěno v příjemném hotelu s výbornou srbskou kuchyní.

POZNÁMKA: v případě nedostatečného naplnění zájezdu může mít zájezd společnou autobusovou dopravu s cyklistickou variantou, která je koncipovaná tak, aby výrazně nenarušovala program.

V případě nedostatečného naplnění zájezdu může mít zájezd společnou autobusovou dopravu s cyklistickou variantou.


Program zájezdu

1. den: Odpoledne odjezd z ČR.
2. den: Ráno přijedeme do hotelu ve ZLATIBORU. Ubytování dle možností hotelu. Po snídani a krátké relaxaci se seznámíme s městem ZLATIBOR a vyrazíme na krátkou túru stezkou zdraví k památníku GLAVUDŽA, případně na louky s pasoucími se stády nad městem.
3. den: Vyrazíme na celodenní túru na nejvyšší horu TORNIK (1496 m), k ženskému klášteru DUBRAVA nad mohutným kaňonem řeky UVAC nebo ke klášteru UVAC. Zlatiborské vrcholy budeme mít jako na dlani, uprostřed nichž se bude vyjímat vulkanická magická kráska - hora OŠTRIK.
4. den: Dopoledne přejezd na MOKROU GORU, kde nastoupíme na věhlasný historický vláček, který nás proveze úchvatnými scenériemi po ŠARGANSKÉ OSMICI. Za poslechu melodií srbské lidové hudby se budeme zastavovat v místech, kde se natáčel film „Život je zázrak“. Na režiséra Emira Kusturicu si rovněž vzpomeneme při návštěvě filmové vesničky DRVENGRAD v osadě MEĆAVNIK. Poté se zastavíme v KREMNĚ, v rodném domku srbských věštců TARABIĆŮ, a přesuneme se do pohoří TARA ke klášteru RAČA, poté podle času na krátkou malebnou procházku k jezeru PERUCAC a kolem osady Mitrovac se vrátíme do hotelu.
5. den: Ráno přesun do vísky Kratovo, odkud se vydáme na hřebenový přechod s úžasnými výhledy do údolí. Hřebenová cesta nás provede krajinou zapomenutého času, světem malebných samot, salaší a starobylého zlatiborského venkova s výhledy na okolní masivy (celkem 16 km). Poté přesun ke ZLATARSKÉMU JEZERU a případně podle času budeme pokračovat dále do muslimského města PRIJEPOLJE, kde navštívíme nádherný klášter MILEŠEVO.
6. den: Vyvrcholením tohoto pohodového zájezdu bude plavba lodí na prohlídku krásné LEDOVÉ JESKYNĚ a vyhlídku na meandry řeky UVAC. Ráno se přesuneme k nástupu na loď a budeme se plavit kaňonem řeky UVAC na jehož příkrých svazích se nachází hnízdiště supa bělohlavého. Supi se nám budou vznášet nad hlavou nebo odpočívat na okolních svazích a skalkách. Prohlédneme si LEDOVOU JESKYNI a pak vystoupáme (asi 1 km) na vyhlídku, odměnou nám bude nezapomenutelné panorama se zmíněnými meandry.
7. den: Dopoledne vyrazíme od hotelu přes vrcholy ŠUMATNO BRDO (1 084 m), ČUKER (1 358 m) na krásnou panoramatickou túru směrem k vrcholku GLAVICA (1 323 m) s výhledem na ČIGOTU (1 422 m) a zpět. Při této nenáročné procházce můžeme narazit na stáda volně pasoucích se krav nebo koňů. Délku trasy si každý může upravit sám podle sebe, a nakonec sestoupat zpět do Zlatiboru a užít si odpolední volno.
8. den: Dopoledne návštěva SIROGOJNA se skanzenem zlatiborské vesnice, výbornou rakijí a věhlasnými zlatiborskými specialitami. Posléze si prohlédneme jeskyni STOPIĆA PEĆINA, menší sestru tureckého Pamukkale s vodopádem "pramen života" a nádhernými vápencovými káděmi, které tvoří přehrazené kaskádovité stupně. Odpoledne opustíme Zlatibor a zamíříme na sever Srbska.
9. den: Návrat přes Maďarsko a Slovensko do ČR.

Cena obsahuje:

  • 6x nocleh
  • 7x snídani
  • 6x večeři
  • dopravu autobusem
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 320 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 2600 Kč)