Českomoravská vysočina, Žďárské vrchy, Posázaví

6 denní zájezd   Česká republika Česká republika    Česká republika a Slovensko

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Při pěších výletech projdeme "magistrálu" Žďárských vrchů s jejich nejvyššími vrcholy či Železné hory. Navštívíme unikátní památku UNESCO - Zelenou horu, řadu dalších významných památek vč. skanzenu (Nové Hrady, Slatiňany, Pernštejn aj.).


Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v ranních hodinách. LIPNICE NAD SÁZAVOU - jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů, památník Jaroslava Haška, pěší okruh ke kamenosochařským monumentům, označovaným jako Národní památník odposlechu (Zlatý voči, Ústa pravdy, Bretschneiderovo ucho, celkem cca 12 km). Zastávka v rodné vsi K.H.Borovského - HAVLÍČKOVĚ BOROVÉ.
2. den: Přírodní rezervace TOULOVCOVY MAŠTALE – skalní město, výlet krásnou trasou kolem různých skalních útvarů a vyhlídek, skalní labyrint. Zámek NOVÉ HRADY s nádherným udržovaným francouzským parkem, obora daňků a jelenů aj.
3. den: Pěší výlet po hlavních vrcholech Žďárských vrchů : Z obce CIKHÁJ – bývalá sklářská huť s kruhovou zvoničkou vyjdeme na horu TISUVKA – na vrcholu je pěkná vrcholová rulová skála. Dále po červené na ŽÁKOVU HORU, kde je přírodní rezervace jedlobukového pralesa, prochází tudy evropské rozvodí. Obkroužíme ji po naučné stezce kolem pramenu SVRATKY (Stříbrná studánka). A dojdeme na nejvyšší vrchol Žďárských vrchů DEVĚT SKAL (9 vrcholových rulových skal, na jedné vyhlídka). Celkem cca 12 km.
4. den: ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – zámecký areál, bývalý cisterciácký klášter, kostel Nanebevzetí panny Marie. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na ZELENÉ HOŘE (UNESCO) postavený dle plánů významného barokního architekta Santiniho. HLINSKO – VESELÝ KOPEC – muzeum v přírodě se zajímavými stavbami a malebnou krajinou, památková rezervace.
5. den: Den v Železných horách : ZÁMEK SLATIŇANY s nádherným anglickým parkem, procházka ke Kočičímu hrádku, výběhy známého hřebčína. Zřícenina hradu LICHNICE opředená řadou pověstí a pěší výlet v LOVĚTÍNSKÉ ROKLI.
6. den: Zastávka v POLIČCE – místo narození Bohuslava Martinů, město s pěkným historickým centrem. Hrad PERNŠTEJN - velmi zachovalý středověký hrad, jeden z nejvýznamnější na Moravě, který za svou 800 letou historii nikdy nebyl dobyt. Návrat do Prahy ve večerních hodinách.

Cena obsahuje:

  • doprava autobusem
  • průvodce
  • 5x ubytování v hotelu, dvě varianty
  • Typ P2 - 2lůžkové pokoje s vl. příslušenstvím
  • Typ Apt. - typ buňka - vždy dva 2lůžkové pokoje mají společné příslušenství
  • 5x polopenze

Fakultativně:

  • pojištění storna zájezdu (příplatek: 120 Kč)
  • 1/1 pokoj - výjimečně na vyžádání v CK