Egypt - oázy Západní pouště - poznávací zájezdy Mayer & Crocus s.r.o.

Egypt - oázy Západní pouště

13 denní zájezd   Egypt Egypt    Vzdálené země

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: plná penze   


Připravili jsme pro Vás nový okruh Egyptem. Okruh Egyptem, který je zcela jedinečný na našem trhu. Za pomoci terénních aut budete moci poznat neskutečné krásy Západní pouště Egypta, ať už přírodní zajímavosti nebo starobylé památky. Rozsáhlá Západní poušť v Egyptě se rozkládá na ploše necelých 3 miliónů km2, z toho v Egyptě 681 000 km2, od západního břehu Nilu k libyjské hranici a od Súdánu směrem ke Středozemnímu moři. Ačkoli pokrývá více než 2/3 celkové rozlohy Egypta, kromě několika úrodných oáz je takřka neobydlená. Západní poušť v Egyptě - její nekonečná plocha je ohromující. Západní poušť v Egyptě - charakterizuje ji působivě rozmanitá krajina, počínaje obrovskými dunami a fantastickými skalními útvary konče. Táboření pod širým nebem v tak úchvatném prostředí Západní pouště Egypta se může stát vrcholným zážitkem dovolené v Egyptě. Největší část našeho programu v Egyptě se zaměřuje právě na poznávání původních západních oáz a jejich památek. Vydejte se proto s námi poznat Egypt netradičně, Egypt jak ho většina z nás nezná, Egypt bez davů turistů, Egypt nádherný, původní, nezkažený.

hotely, lodge, stany v poušti


Termíny a ceny

Číslo záj. Termín Včasné přihlášení Poznámka Volná místa
Číslo záj. 622-01 Termín11.3. - 23.3.2025 59 990 Kč 58 990 Kč rezervovat »
volno

Vysvětlivky

  • Včasné přihlášení: Cena při včasném přihlášení do 30.11.

Program zájezdu

1. den: Transfer Praha – Káhira v nočních hodinách.
2. den: Po snídani setkání s našimi egyptskými partnery - další program již budeme absolvovat terénními auty. Přejezd do oblasti WÁDÍ EL-HITÁN (UNESCO) s nálezy koster starých předků velryb – basilosaurů (stáří 35 miliónů let). Celkem zde bylo objeveno na 400 koster basilosaurů. Pěší průchod touto neskutečnou pouštní krajinou. Relaxace u nedalekých vodopádů mezi Horním a Dolním jezerem ve WÁDÍ EL-RAYAN. Nocleh v oáze Fayyum .
3. den: V brzkých ranních hodinách opustíme oázu Fayyum a vydáme se na přejezd pouští směrem na západ do oázy BAHARIYA . Prohlídka CHRÁMU ALEXANDRA VELIKÉHO, CHRÁMU AJN AL-MUFTELA, nekropole s hrobkami úředníků a Muzea Zlatých mumií. ČERNÁ neboli ANGLICKÁ HORA - jedinečný výhled na celou oázu Baharíja .
4. den: Přejezd do ČERNÉ POUŠTĚ s písečnými dunami, černými vulkanickými vrcholy a barevnými vápencovými skalami, výstup na některý z kuželovitých vrcholů s výhledy do okolí. Zastávka v KŘIŠŤÁLOVÝCH HORÁCH - skalní oblouk a množství nádherných krystalů. Duny a skály v AQABATU (jedna z krajinově nejkrásnějších oblastí Západní pouště), průjezd Malým a Velkým údolím (Wádí Hinnis), romantické prameny ABU HAWAS a MAGICAL SPRING (možnost koupání).
5. den: Fantastické útvary BÍLÉ POUŠTĚ – útvary připomínající měsíční krajinu, bludiště zářivě bílých křídových skalních útvarů, kamenné vlny bílého oceánu a kamenné stoly. Krása a romantika BÍLÉ POUŠTĚ – cesta kolem kamenných stanů a akáciového stromu k prameni AIN HADRA.
6. den: Fascinující krajina písečných dun KARAWEEN (jedny z nejdelších písečných dun Západní pouště, kolem 40 km), kolem kterých dojedeme ke slavné jeskyni AL-DJARA. Jedná se o velkou sintrovou jeskyni dlouhou 80 metrů a až 17 metrů hlubokou s nespočtem stalaktitů a stalagmitů dlouhých až 6 metrů. Kromě přírodních útvarů se zde ale také nacházejí pravěké jeskynní malby zobrazující zvířata i lidi.
7. den: Přejezd starou karavanní cestou DARB AL-FARAFRA k oáze Dachla . Celodenní putování mezi desítky kilometrů dlouhými písečnými dunami, průjezd Black Valley a Mramorovým labyrintem ostrých skal. Monumentální hory Dachla Mountains lemující oázu Dachla , nádherné výhledy.
8. - 9. den: OÁZA DACHLA - zemědělsky nejvíce využívaná oáza díky 520 studním. Malá vesnička BASHINDI s hrobkou šejka a starou římskou hrobkou. AIN ASIL - nekropole s obrovskými mastabami z doby Staré říše - a QILA AL-DABBA - pozůstatky rozsáhlého města z doby 6. dynastie. Příjemné malé městečko BALAT se starým centrem, bludiště úzkých uliček. Relaxace u teplého pramene Magical Spring. Hrobky AL-MUZAVVAKA. Římský chrám DEIR EL-HAGAR s nádherně dochovanými reliéfy. Středověký AL-KASR s úzkými křivolakými uličkami. Relaxace u pramene č. 3, koupání v bazénu s železitou vodou o teplotě 35-40°C.
10. den: Přejezd do OÁZY KHARGA - jedinečná, velmi málo absolvovaná a tedy bez turistů, ale náročná cesta off-road (asi 120 km po asfaltu, zbytek pouští) k prameni AIN AMUR a zbytkům římské pevnosti položené vysoko v horách, na jedné z nejdůležitějších starověkých karavanních cest spojujících oázu Dachla a Kharga , a mezi nádhernými srpkovitými písečnými dunami k jedinečně položené pevnosti AIN UMM EL DABADÍB (Pramen štířice). Tento den může mít změněnou trasu podle aktuální situace, úřady nemusí povolit vstup do této oblasti. V daném případě bychom zvolili alternativní program po přejezdu do oázy Kharga .
11. den: Průjezd jednou z nejkrásnějších oblastí Západní pouště k pevnosti LABEKA (systém dvou pevností a římských podzemních tunelů na vodu, tzv. manawarů). Římský chrám NADURA, Amenreův chrám v HIBISU. Raně křesťanská nekropole v BAGAVATU s desítkami hrobek, jedno z nejvýznamnějších raně křesťanských pohřebišť.
12. den: Soustava římských pevností na jih od oázy KHARGA , vybudované podél karavanní cesty „čtyřiceti dnů“ - Darb el-Arbaín (která spojovala údolí Nilu a súdánský Darfúr). Rozvaliny pevnosti AL-GHWEITA a QASR ZAYIAN na jižním okraji oázy Kharga. Návštěva nejjižnější římské pevnosti - DUSH, která byla také římskou hraniční pevností. Později odpoledne transfer do Luxoru na nocleh.
13. den: Vnitrostátní let Luxor - Káhira a následně let Káhira - Praha.

Cena obsahuje:

  • letenky Praha - Káhira - Praha
  • dopravu terénními vozy po větší část programu
  • dopravu minibusem nebo autobusem (podle počtu osob) na začátku a na konci programu
  • 1x nocleh v hotelu v oblasti Gizy
  • 1x nocleh v lodge poblíž jezera Rayan v oáze Fayyum
  • 1x nocleh v jednodušším hotelu v oáze Bahariya
  • 2x nocleh v lodge v oáze Dachla
  • 2x nocleh v hotelu v oáze Kharga
  • 1x nocleh v hotelu v Luxoru
  • 4x nocleh v poušti ve stanech, veškeré potřebné vybavení (stany, podložky, spacáky, deky jsou v ceně, stejně tak teplé nápoje během noclehů v poušti)
  • polopenzi na začátku a konci zájezdu, plnou penzi (během cesty terénními auty, jedná se o rychlejší lehčí obědy v rámci programu připravované řidiči terénních aut)
  • balená voda v neomezeném množství během cesty terénními auty
  • vstupy do památek a národních parků dle programu, veškerá průjezdní povolení
  • českého a místního průvodce

Cena neobsahuje:

  • vízum do Egypta (cca 15 USD) - kupuje se na hranicích
  • spropitné
  • nápoje během večeří při ubytování v hotelích nebo lodge

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna do 45 000 Kč (příplatek: 940 Kč)
  • 1/1 pokoj povinný a na ověření v CK