Zážitkové Jordánsko - přírodní krásy zblízka a s pěší turistikou

11 denní zájezd   Jordánsko Jordánsko    Podrobné poznávací okruhy Vzdálené země

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: polopenze   


VSTUPY DLE PROGRAMU V CENĚ ZÁJEZDU

Jordánsko - oáza klidu v rámci Blízkého východu, které nabízí velké množství starověkých památek, pouštních pevností a palácových staveb, ale zejména unikátní přírodu a nádhernou pouštní krajinu.
Připravili jsme druhý podrobný poznávací zájezd do Jordánska s pěší turistikou, s podrobnou třídenní návštěvou Petry i pobytem ve Wádí Rum, spojeným s nezapomenutelnými zážitky v poušti, možností letu balonem a s výstupem na nejvyššího horu Jordánska Jabal Umm ad-Dámí s dalekými výhledy jak do jordánské, tak do saudskoarabské pouštní a horské krajiny. U tohoto zájezdu jsme se více zaměřili také na přírodní zajímavosti Jordánska a spojili jsme je i s pěší turistikou. Díky tomu poznáte tuto krásnou, pohodovou a bezpečnou zemi jinak, než většina návštěníků. Jordánsko totiž není jen rovná kamenitá poušť, je to krajina hornatá, protkaná wádími, s obrovskými pískovcovými skalami, tzv. jabaly, s barevnými písky, žlutými i červenými písečnými dunami.
Na závěr našeho putování si odpočineme u Mrtvého moře, kde se můžete nechat nadnášet jedinečnou minerální vodou, ohřejete se v termálních pramenech (a třeba i přímo pod horkým vodopádem) v Hammamat Ma´in, kde léčivou vodu využíval i král Herodes Veliký.

Zájezd připravila a průvodcuje Mgr. Lucie Leikepová.


Program zájezdu

1. den: Let Vídeň – Ammán , přílet do Ammánu. Bude zajištěn transfer z Prahy do Vídně. Dle času letu prohlídka AMMANU (centrum města s rušným trhem, obrovské a velmi strmé římské divadlo, odeon).
2. den: JERASH (Gerasa) – nejvýznamnější archeologická lokalita z dob Římské říše v Jordánsku, kterou lze navštívit vícekrát a pokaždé je zde něco nového k objevování. Najdete zde např. dvě římská divadla, několik lázní a chrámů (Diův a Artemidin), sloupové kolonády, oválné fórum aj. Odpoledne návštěva dvou památek ve východní jordánské poušti: UMM AL-JIMAL a QAS AL-HALLABAT. UMM AL-JIMAL je starověká osada s dochovanými stavbami z doby byzantské a raně islámské. Po zemětřesení v r. 749 zůstala až do současnosti neobydlená, takže zachované části staveb jsou velmi zajímavé. QASR AL-HALLABAT je ummájovská pouštní stavba s lázněmi z 8.st., která patří mezi nejvelkolepější komplexy v jordánské poušti.
3. den: Tento den opustíme oblast hlavního města a přesuneme do míst hluboko pod úrovní hladiny moře. Navštívíme jedinečný helénistický palác IRAQ AL-AMIR ze 2.st.př.n.l., vystavěný z obrovských vápencových bloků. Poté budeme pokračovat kolem Mrtvého moře k ústí WÁDÍ AL-MUJIB - největšího jordánského wádí, kde podnikneme přibližně 2 hodinový pěší výlet v kaňonu. Přejezd do Petry na nocleh.
4. den: Celodenní putování unikátním skalním městem PETRA (UNESCO): hlavní město Nabatejského království. Putování krásnou krajinou, mezi stavbami ve skalách i ve volné krajině – soutěska Síq dlouhá 1200 metrů, Pokladnice, divadlo, nádherné fasády hrobek, volně stojící chrámy, dva byzantské kostely, z toho jeden s krásnými mozaikami. Odehrával se zde i závěr filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava. Tento první den se seznámí s nejznámějšími částmi Petry .
5. den: Druhý den věnujeme výstupu na JABAL HAROUN (Áronovu horu, cca 8-9 hodin celkem chůze). Na této hoře měl být pohřben bratr proroka Mojžíše a je to místo posvátné pro křesťany, židy i muslimy. Jedná se o nejvyšší vrchol oblasti a jsou z něj nádherné výhledy. Lze jít třeba jen část cesty a poté věnovat čas prohlídce zajímavostí v Petře.
6. den: Třetí den věnujeme návštěvě MALÉ PETRY, která je turisty neprávem opomíjená. Sloužila možná k ubytování obchodníků a byla jakýmsi předměstím Petry . Jedinečná je díky dochované freskové výzdobě. Poté se přemístíme opět do PETRY a vystoupáme k AD-DEIR - Klášteru, od kterého se naskýtají krásné výhledy nejen na Petru , ale i na okolní Šárské hory a do Wádí Araba. Po skončení prohlídky Petry přejezd do oblasti WÁDÍ RUM a přesun terénními auty na nocleh v poušti.
7. den: Terénními auty výlet mezi jedinečné pouštní útvary (červenavé, fialové i hnědé barvy) ve WÁDÍ RUM (UNESCO) – místo spojené s legendárním Lawrencem z Arábie, uvidíme bizarní skalní útvary i malé písečné duny, skalní mosty, kaňon Khazali se starými nápisy a skalními rytinami. Celkem 6 hodin věnujeme putování prostřednictvím terénních aut této nádherné krajině. Nocleh v poušti.
8. den: Dokončení prohlídky oblasti WÁDÍ RUM - výstup na nejvyšší vrchol Jordánska JABAL UM AD-DÁMÍ (cca 2 hodiny). Zažijeme kouzlo jedinečné pouštní krajiny, kudy putoval slavný Lawrence z Arábie. Uvidíte strmé skalní útvary i červené písečné duny. Nocleh v poušti.
9. den: Přejezd do oblasti DANA RESERVE - přírodní rezervace, která je díky množství zeleně v rámci pouštního Jordánska zcela jedinečná. Podnikneme zde asi 2 hodinou pěší trasu, která nás s touto rezervací seznámí. Pokračování v přejezdu k Mrtvému moři na nocleh.
10. den: Tento poslední programový den bude pohodový a odpočinkový. Dopoledne se přemístíme do HAMMAMAT MA´IN (vodopád, termální prameny o teplotě 30-37°C, v těchto léčivých vodách se koupal i Herodes Veliký). Odpoledne se vrátíme na ubytování a budete mít volný čas užít si koupání v MRTVÉM MOŘI - nejníže položené otevřené místo na Zemi (-430 m.), léčivá voda, bahno i vzduch, ležení na hladině, výhledy na protilehlé Judské hory.
11. den: Let Ammán – Vídeň, opět bude zajištěný transfer z Vídně do Prahy.

Cena obsahuje:

  • letecká přeprava Praha nebo Vídeň – Ammán – Praha nebo Vídeň vč. tax
  • transfery v Jordánsku klimatizovaným minibusem nebo autobusem
  • 10x ubytování v hotelích 3-4*
  • 9-10x polopenze (dle času letů)
  • český a místní průvodce
  • terénní auta ve Wadi Rum
  • vyřízení jordánského víza
  • vstupy dle programu

Cena neobsahuje:

  • bakšišné
  • V závislosti na změně letového řádu může být zájezd prodloužen o jeden den. V takovém případě bude rozšířen počet ubytování se snídaní a účtován bude povinný příplatek 650 Kč / os.

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna do 45 000 Kč (příplatek: 1015 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 8900 Kč)